Casa natal de Rafael Casanova
(Moià - Moianès)

Moià - Casa natal de Rafael Casanova

Moià - Casa natal de Rafael Casanova (Foto: Albert Esteves, 2016)

Moià - Casa natal de Rafael Casanova, façana carrer Palau

Moià - Casa natal de Rafael Casanova, façana carrer Palau (Foto: Albert Esteves, 2016)

Moià - Casa natal de Rafael Casanova (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany -Biblioteca Nacional de Catalunya-, 1924)

Situació Rafael Casanova, 8
Edifici construït al segle XVI i modificat durant el XVII i el XVIII, fruit de la unió de tres cases preexistents. Sabem que l'any 1570 era propietat del paraire Jaume Mas i que va ser adquirit per la família Casanova, procedent del mas Torre de Casanova, a Sant Cugat de Gavadons, a mitjan segle XVII. L'any 1660 va néixer en aquesta casa Rafael Casanova, conseller en cap de Barcelona durant la guerra de Successió. La família Casanova hi va residir fins a l'any 1780 i l'edifici va anar tenint altres usos: caserna, ajuntament, escola, caixa rural... Transformat en museu, l'any 1987 va ser adquirit per la Generalitat de Catalunya.

L'edifici conserva elements del segle XVI, com una finestra d'arc conopial de tradició gòtica, que es barregen amb elements dels segles XVII i XVIII. El portal és adovellat, d'arc rebaixat, i la finestra principal, motllurada i amb detalls esculpits, és d'estil renaixentista. La casa compta amb una torratxa amb teulada piramidal. La façana que dona al carrer Palau, on hi hagué la muralla, es correspon amb l'antiga casa de Can Sabater. Està oberta amb galeries a dos nivells, en una d'elles s'observen encara les pintures setcentistes.