Col·legi i capella dels Escolapis
(Moià - Moianès)

Moià - Col·legi dels Escolapis

Moià - Col·legi dels Escolapis (Foto: Albert Esteves, 2016)

Moià - Col·legi dels Escolapis (Foto: Albert Esteves)

Situació Sant Sebastià, 14
InterèsEspecial interès Interessant
Els escolapis es van establir a Moià l'any 1683 i van constituir el primer col·legi escolapi de la península. Van tenir la primera residència al carrer de les Joies i finalment es van instal·lar al capdamunt de la muntanya de la Creu, a la part de tramuntana de la vila. L'edifici actual va ser construït entre 1703 i 1724, i va tenir una vida atzarosa. L'any 1839 es va convertir en fortí contra les tropes carlines i no es va rehabilitar fins a l'any 1854.

L'edifici té planta quadrada i s'articula al voltant d'un claustre interior, amb la capella situada en una de les ales. Al costat hi ha altres edificis afegits a començament del segle XX.

La capella va ser enllestida l'any 1750. L'interior va haver de ser reconstruït després de la Guerra Civil. Es conserva la portada barroca, amb volutes, gerros i grotescos, presidida per una fornícula on hi ha una imatge moderna de sant Antoni de Pàdua.