Castell de Clarà
(Moià - Moianès)

Moià - Muntanya de Sant Andreu, on hi ha el castell de Clarà (Foto: Albert Esteves, 2016)

Moià - Panoràmica des del castell de Clarà

Moià - Panoràmica des del castell de Clarà (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Camí que surt de la crtra. N-141c, km 25,5
Necessita intervenció urgent
Tot i el seu estat ruïnós, el castell conserva encara diverses estructures medievals que permeten fer-nos una idea de la seva configuració. Es manté dreta en part la torre mestra, alçada segurament al segle XI, al costat del qual hi ha les restes d'una cisterna. També es mantenen dempeus alguns llenços dels murs de diverses sales que envoltaven la torre, també medievals però segurament d'època més tardana. Sota el castell hi ha la capella de Sant Andreu.

El castell de Clarà està documentat des de començament del segle X i va ser possessió dels comtes de Barcelona i després dels comtes-reis. Durant l'edat mitjana en va ser castlans els Gallifa i després els Rocafort. Va ser enderrocat per Felip V després de 1714.

Està situat al cim del turó de Sant Andreu. Per accedir-hi cal agafar un camí que surt de la ctra. N-141c, sortint de Moià a mà dreta. Es pot arribar en cotxe fins a Can Coromines, on hi ha un cartell de camí privat. Allà es pot deixar el vehicle i pujar a peu per un petit sender que s'enfila suaument fins al castell i l'església. Menys de 10 minuts a pas tranquil.