Castell d'Oló
(Santa Maria d'Oló - Moianès)

Santa Maria d'Oló - Castell d'Oló

Santa Maria d'Oló - Castell d'Oló (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Dalt del Poble
Aquest castell defensava el poble de Santa Maria i també L'Estany. Quedava, però, massa baix per dominar tot el terreny, per la qual cosa se sap que existien altres defenses i llocs de guàrdia complementaris, com ara el desaparegut castell de L'Aguiló.

El nom d'Oló es coneix des de 889 i el terme i el castell des de el segle X. Pertanyia a la casa comtal, de la qual en depenien els castlans, cognominats Oló, que en van exercir el domini fins ben entrat el segle XIV. L'any 1333 Arnau d'Oló va vendre els drets als Montcada, tot i que pocs anys després ja estava en mans del monestir de Santa Maria de l'Estany. L'any 1606 es va reintegrar a la corona com a "carrer de Barcelona".

Només es conserva part d'una torre rodona i trossos de mur. Aquella ha estat aprofitada, desdibuixat el seu volum, com a part d'un habitatge. La finestra inferior és l'única antiga i al damunt d'ella veiem una làpida del segle XVIII que anuncia que estem davant del castell d'Oló.