Sant Joan d'Oló Vell
(Santa Maria d'Oló - Moianès)

Santa Maria d'Oló - Sant Joan Vell

Santa Maria d'Oló - Sant Joan Vell (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Camí d'Armenteres
Necessita intervenció urgent
Situada al damunt d'un petit turó, prop d'un camí rural entre masies, la primera església de Sant Joan d'Oló roman ruïnosa i la volta esfondrada, tot i que conserva en gran part la seva estructura perimetral.

Esmentada al 1081, va tenir funcions parroquials fins a la construcció de l'església nova, a mitjan segle XVII. Això va fer que es conservés gairebé inalterada tot i que la manca d'ús en va anar propiciant la seva gradual destrucció.

És un edifici d'una nau, amb l'absis decorat a la llombarda, i un aparell ben treballat. La porta, desapareguda, era al cantó de migdia, i conserva encara part de l'arc. Degué ser construïda cap a la segona meitat del segle XI.