Capella de Sant Miquel
(Santa Maria d'Oló - Moianès)

Santa Maria d'Oló - Capella de Sant Miquel

Santa Maria d'Oló - Capella de Sant Miquel (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Camí Vell de l'Estany (GR-177)
Hi ha noticies d'aquesta capella el 1130 i el 1162. A 1203 i 1205 s'esmenta com a Sant Miquel d'Olzinelles. Passa molt de temps sense saber-se'n res fins al segle XVII, quan és de la comunitat de beneficiats de Moià.

D'una nau, amb volta de canó i absis semicircular i aparell petit i endreçat, s'emprenen reformes a aquesta època que la desfiguren: la volta es cobreix de guix i maçoneria, es sobrealcen els murs en un aparell més bast, desapareix el campanar d'espadanya.

Tot això degué coincidir amb la reedificació del 1716 del mas que té al costat. Va servir com a nau per al bestiar.

El 2016 es va escometre una profunda restauració que la salva de l'esfondrament. S'hi aixeca de nou el campanar, i es neteja el seu interior -on es descobreixen petites traces de pintura romànica-deixant testimoni de les successives intervencions al llarg del temps.