Sant Feliuet de Terrassola
(Santa Maria d'Oló - Moianès)

Santa Maria d'Oló - Sant Feliuet de Terrassola (Foto: Wikimedia Commons)

Santa Maria d'Oló - Sant Feliuet de Terrassola (Foto: Paul M.R. Maeyaert, 2011)

Santa Maria d'Oló - Sant Feliuet de Terrassola (Foto: Joan Escoda, 2008)

Situació Ctra. Oló - L'Estany, km 50,5 camí a mà dreta, a 0,5 km
Temple documentat el 927 com Sant Feliu "in Centas". Canonges augustinians el completen o aixequen de nou a 1093. Després, passa a dependre de L'Estany, com havia estat abans, fins a la separació el 1775, definitiva el 1817.

És una obra romànica del segle XI d'atzarosa història. Cap a 1787, es produeix un capgirament total del conjunt, desapareix l'absis principal, es fa l'entrada. L'interior es reforma, igualment a l'inrevés, i es construeix la rectoria allà on hi havia d'haver una tercera nau. Restaurada als 70, s'aprofiten restes de Sant Martí de Puig-Ermengol per fer el segon absis i reconstruir el principal.

Són dues naus paral·leles, una més ampla i alta i coberta amb encavallades de fusta, amb dos absis semicirculars "a la llombarda", un massís campanar d'entre XII-XIII, i una sagristia moderna.

En aquest aiguabarreig de diverses èpoques, destaca la reconstrucció d'una pica baptismal del segle XIII.