Molí de Gualta
(Gualta - Baix Empordà)

Gualta - Molí de Gualta

Gualta - Molí de Gualta (Foto: Albert Esteves, 2016)

TipusMolí
Situació Carrer Major
Se sap que a Gualta hi hagué un castell, la construcció del qual va ser duta a terme per Ramon d'Empúries sota l'autorització del rei Jaume II atorgada l'any 1313. Ja era construït l'any 1358, quan surt esmentat a les corts de Montsó. Tot sembla indicar que aquesta fortificació es correspon a la part més antiga del molí de Gualta, construïda amb carreus ben escairats i ben enfilats. Cap a finals de l'edat mitjana es va construir el primer molí, defensat amb una torre que encara permet contemplar les espitlleres i el matacà que defensava el portal adovellat de l'entrada.

Adossat a aquest edifici més antic es va construir cap al segle XVII un cos rectangular, de planta baixa i dos pisos, obert amb un portal d'arc escarser i diverses finestres rectangulars emmarcades amb grans carreus de pedra. Davant la façana hi ha la bassa que alimentava el molí.

El molí com a tal és esmentat l'any 1725. Era un molí fariner i arrosser, propietat del comte de Peralada. L'any 1918 servia també per produir energia elèctrica, aprofitant el salt d'aigua i va estar funcionant fins la segona meitat del segle XX.