Església de Sant Julià
(Verges - Baix Empordà)

Verges - Església de Sant Julià (Foto: Albert Esteves, 2016)

Verges - Església de Sant Julià, interior

Verges - Església de Sant Julià, interior (Foto: Fundació Masó)

Situació Carrer de l'Església
Església dedicada a Sant Julià i Santa Basilissa. ÉS d'origen medieval, existent probablement al segle X tot i que el primer esment documentat és de l'any 1151 (Sancto Iuliano de Virginibus). D'època romànica conserva només una part de la nau i l'absis (veure fitxa específica).

La resta de l'edifici va ser construït entre els segles XVII i XVIII i reformat amb posterioritat. Consta d'una nau rectangular de volta apuntada la part més antiga i de creueria la resta, amb capelles laterals i sagristia. Aquesta té la data de 1600. La façana es posterior. Al portal principal hi ha inscrita la data de 1760. El campanar és encara més tardà, del 1893, i el va projectar l’arquitecte diocesà Isidre Bosch i Bataller. Entre els anys 1924 i 1926 Rafael Masó va dura a terme una important reforma, especialment de l'interior del temple. Fruit d'aquesta reforma és l'arc triomfal, d'estil neoromànic.