Església de Santa Maria
(Colomers - Baix Empordà)

Colomers - Església de Santa Maria

Colomers - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2016)

Colomers - Església de Santa Maria (Foto: Eloy Guirao, 2019)

Situació Plaça de l'Església
Aquest és un edifici complex, amb diverses etapes constructives: X-XI, XII-XIII, XVI-XVII, XVII-XVIII i XIX (campanar). Està documentada des del segle IX com a cel.la dependent del monestir de Sant Medir i després, de l'abadia de Santa Maria d'Amer.

La capçalera romànica es va ocultar a l'exterior amb les obres de fortificació posteriors. També l'afegit de capelles laterals i la sagristia i altres habitacles (aquella i aquests, eliminats modernament), la portalada i el campanar, van anar transformant i engrandint el conjunt. En la restauració contemporània es van retirar, també, diversos elements barrocs de l'interior, com l'absis poligonal que ocultava el romànic. És una nau amb volta apuntada i capelles laterals i absis semicircular i desviat de l'eix central. Aquest, amb volta de canó i quart d'esfera, està decorat amb arcs de mig punt amb capitells esculpits alguns medievals, d'altres, moderns.

A l'exterior, veiem restes dels murs romànics sota l'obra fortificada amb espitlleres de XVI-XVII i un matacà. A la porta barroca, un frontó trencat i al damunt, una finestra romànica amb mostres de decoració llombarda. Hi havia hagut, tapant-la, una fornícula amb una imatge barroca de la Mare de Déu i àngels, que ara és a l'interior.