Santa Eugènia de Nerellà
(Bellver de Cerdanya - Cerdanya)

Santa Eugènia de Nerellà (Foto: Wikimedia Commons, 2008)

Santa Eugènia de Nerellà (Foto: Albert Esteves, 2006)

Santa Eugènia de Nerellà (Foto: Vicent Miralles, 2021)

Situació Nerellà
Documentada des del segle X. De l'antiga capella romànica només en resta el campanar de torre, força inclinat respecte de l'església (que li ha valgut el sobrenom de "torre de Pisa de la Cerdanya"). És una torre de dinou metres, amb quatre cossos separats amb arcuacions llombardes.

És l'únic campanar romànic que resta sencer a tota la comarca, i la mateixa causa que provoca la seva desviació -d’1,25 metres- respecte a la vertical (el sòl) és també la que el manté dret. La torre s'aixeca sobre un terreny movedís i elàstic que ja va fer que s'anés torçant durant la seva construcció.

Malgrat tot, es mantingué dempeus quan, al segle XVIII, s'esfondrà part de l'església. A principis del XX, es va emprendre la reconstrucció d'aquesta i es van fer obres a la torre, que, a finals del mateix, van culminar amb una altra intervenció, més discreta.