Església de Sant Mateu de Valldevià
(Vilopriu - Baix Empordà)

Vilopriu - Sant Mateu de Valldevià

Vilopriu - Sant Mateu de Valldevià (Foto: Albert Esteves, 2016)

Vilopriu - Sant Mateu de Valldevià (Foto: Josep Salvany -Biblioteca de Catalunya-, 1923)

Situació Valldevià. Ctra. GI-631, km 5
Aquesta església ha estat sempre sufragània de Sant Pere de Vilopriu. És un petit edifici d'una sola nau, que presenta portal de llinda recta sota un arc de descàrrega i, al seu costat, a llevant, la sagristia i la rectoria, que altera la forma de l'absis per fora. Al front, el cementiri.

L'absis és de quart de cercle exteriorment i semicircular interiorment, amb volta d'aresta a la nau. Els murs de pedra palesen un aiguabarreig d'intervencions: diversos materials i tècniques i diverses èpoques, del segle XII als XVIII i XIX.

Als anys 70 es va reconstruir la finestra i es va construir l'actual espadanya, molt diferent al campanar de dos ulls que podem veure a la fotografia dels anys vint.