Castell de Vilopriu
(Vilopriu - Baix Empordà)

Vilopriu - Castell de Vilopriu (Foto: Albert Esteves, 2016)

Vilopriu - Castell de Vilopriu (Foto: 2016)

Vilopriu - Castell de Vilopriu (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1923)

Situació Plaça Major
El castell o castell-palau, l'església i la muralla formen un cos elevat en un promontori sota el qual s'arraïma el conjunt d'habitatges del poble.

Del castell romanen escasses restes del segle XII i més nombroses de XIV i XV. Segons algunes fonts, l'any 1216, Hug IV d'Empúries va fer aixecar el castell on hi havia hagut una antiga fortificació. Aviat va passar a ser possessió de la família Palol, llinatge militar que rarament habità el castell.

És un edifici de planta rectangular amb pati d'armes central (que es va cobrir al segle XVI per fer la sala major, de la qual romanen les finestres coronelles visibles a la façana), torre rectangular i murs atalussats. Destaquen, també,unes espitlleres en un cos angular que podria haver estat una altra gran torre.

L'interior ha estat reformat sovint i ha tingut diversos usos, com escola o ajuntament, com ara. L'any 2007 es va fer un estudi arqueològic al pati, on s'hi va trobar una necròpolis medieval amb onze tombes (vinculada segurament a l'antiga parròquia), una cisterna i una sitja.