Església de Sant Pere
(Vilopriu - Baix Empordà)

Vilopriu - Església de Sant Pere

Vilopriu - Església de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2016)

Vilopriu - Església de Sant Pere (Foto: Josep Salvany -Biblioteca de Catalunya-, 1923)

Situació Carrer de Mossèn Anton Passols
L'església de Sant Pere està documentada des del segle XIII (o des de 1078, segons altres fonts) com a temple parroquial. Se situa al centre del poble, al costat del castell. Dins d'aquest, però, es van localitzar unes restes de mur corb, del segle XII, que podrien ser de l'absis d'un edifici anterior.

La configuració del temple actual és pròpia dels segles XVII i XVIII, quan, després de molt de temps d'abandonament, l'església (amb el rector Rotllant) va experimentar un nou impuls. Té planta rectangular i absis pla, de pedra i sense ornamentació externa, apart d'un òcul i les campanes en unes obertures d'arc de mig punt i dues gàrgoles amb figures humanes esculpides.

A l'interior, volta de creueria i decoració de motllures i relleus de guix i pintures del XVII.