Nucli antic de Vilopriu
(Vilopriu - Baix Empordà)

Vilopriu - Nucli antic (Foto: Albert Esteves, 2016)

Vilopriu - Llinda del segle XVII

Vilopriu - Llinda del segle XVII (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Plaça Major
Esmentat des d'antic com Villa Elpirici, Villaprivo, Villa Ulprici... Vilopriu és un petit nucli vinculat al comtat d'Empúries primer i després, a la baronia de Verges.

S'organitza al voltant del nucli central format per l'església i el castell. Forma un conjunt harmònic de cases de pedra, d'una o dues plantes, als quatre vents o entre mitgeres, i coberta de teula, construïdes entre els segles XVI i XVIII. La majoria de cases han estat restaurades modernament.

Destaquen algunes llindes amb el nom dels propietaris, el seu ofici i/o la data de construcció, que mostren el revifament del poble en aquests temps (segles XVII-XVIII), després d'episodis anteriors de violència i dificultats.