Sant Martí dels Castells
(Bellver de Cerdanya - Cerdanya)

Bellver de Cerdanya - Sant Martí dels Castells (Foto: Albert Esteves, 2014)

Bellver de Cerdanya - Sant Martí dels Castells, planta

Bellver de Cerdanya - Sant Martí dels Castells (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Al costat de la ctra. N-260, entre Bellver i Martinet
L'enclavament de Sant Martí dels Castells, situat dalt d'un penyal al costat del Segre, va ser durant temps un minúscul municipi de la província de Girona en terres lleidatanes. Històricament, el castell és documentat des del 965 i constituïa un estratègic baluard defensiu del comtat de Cerdanya enfront del comtat d'Urgell.

Està situat a dalt d'un petit promontori, sota el qual hi ha una masia. Té una planta rectangular molt estreta, amb murs gruixuts, fets amb carreus ben alineats però tallats de forma irregular, tret de les cantoneres. A la part de ponent hi ha una torre quadrada, unida a una sala coberta amb volta apuntada i oberta amb tres finestres a la banda de migdia. La part de llevant és una capella, dedicada a sant Martí, que va arribar a tenir funcions parroquials. Tot el conjunt va ser bastit al segle XIII.