Font de Ceres
(Barcelona | Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - Font de Ceres (Montjuïc)

Barcelona - Font de Ceres (Montjuïc) (Foto: Albert Esteves, 2016)

AutorCeldoni Guixà i Alsina
Situació Plaça de Sant Jordi - Mirador del Llobregat
Inaugurada l'any 1830, estava emplaçada inicialment al Passeig de Gràcia, a l'alçada del que avui és el carrer Provença i que en aquella època, encara eren camps de conreu. Segons sembla, va ser a causa dels impediments que causava als militars a l'hora de sufocar les revoltes que sovintejaven pels volts de l'any 1870, que l'ajuntament va decidir el seu trasllat a la plaça Blasco de Garay -ara, del Sortidor- al Poble Sec, on va ser col·locada l'any 1874. Allà s'hi va estar durant quaranta-tres anys, tot i la desproporció d'un monument tan gran en una plaça tan reduïda. Fins que l'any 1929 va canviar d'emplaçament un cop més i va ser ubicada al Parc de Montjuïc, al costat del Poble Espanyol.

Segons la descriu Pau Llacuna*: Consta d’una columna central en la part superior, on hi ha l’escultura de la deessa Ceres amb unes espigues a la mà. L’estàtua, molt rica en draperia, té una lleugera inclinació del maluc que recorda la corba praxiteliana. La columna està sustentada per quatre dofins que treuen aigua per la boca. Oposada als dofins i adossada a la paret de tancament del sortidor, hi ha una figura fantàstica que recorda un amfibi que també treu aigua per la boca.

*Pau Llacuna: Celdoni Guixà i Alsina, barroc o neoclàssic? Revista d'Igualada, 2005