A Ferrer i Guàrdia
(Barcelona | Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - A Francesc Ferrer i Guàrdia (Foto: Albert Esteves, 2016)

EstilArt Decó
AutorAuguste Puttemans, còpia de Robert Ghysels. Pedestal: Beth Galí
Situació Av. de l'Estadi (accés al Palau Nacional)
De 1990, és una rèplica del monument commemoratiu aixecat a Brussel·les a l'eminent pedagog el 1911. A Europa i al món hi va haver una gran indignació pel seu judici i posterior afusellament. A Espanya, era un element subversiu, l'incitador i el cap de turc ideal per apaivagar l'agitació social de la Setmana Tràgica, succeïda el 1909.

La peça original era d'A. Puttemans i el pedestal d'A. Puissant. Espanya va protestar, però no va ser retirada fins que els alemanys ocupen Bèlgica. El 1919 fou recol·locada sense dedicatòria fins a 1931, quan la va recuperar. Es tracta d'un nu d'estil Déco: cos àgil, estilitzat, tens i elegant, com diu J. Bracons, diferent de l'estatuària comú a Barcelona. Eleva una torxa, potser al·ludint a la maçoneria de Ferrer i Guàrdia.

A Barcelona, hi ha una placa recordatòria al carrer Bailèn, on obrí la primera Escola Moderna, un baix relleu a la zona universitària d'Av. Diagonal i un bust a les Llars Mundet. El 1931 ja s'havia intentat erigir una estàtua en honor seu, cosa que s'aconsegueix finalment amb aquesta obra, figura de bronze i peu de pedra.