Palau de la Metal·lúrgia, Electricitat i Força Motriu
(Barcelona | Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - Palau de la Metal·lúrgia, Electricitat i Força Motriu

Barcelona - Palau de la Metal·lúrgia, Electricitat i Força Motriu (Foto: Albert Esteves, 2016)

Barcelona - Palau de la Metal·lúrgia, Electricitat i Força Motriu. Murals

Barcelona - Palau de la Metal·lúrgia, Electricitat i Força Motriu. Murals (Foto: Albert Esteves, 2016)

EstilArt Decó
AutorAmadeu Llopart Vilalta / Alexandre Soler March
Situació Av. Reina Maria Cristina
Palau inaugurat l'any 1929, dins del marc de l'Exposició Internacional, concebut en un estil proper a l'art déco. De formigó armat, amb grans pòrtics i planta rectangular regular (que va permetre instal·lar-hi uns grans platós de cinema als anys 30), amb l'entrada a l'eix longitudinal. Té a la part central una gran cúpula polièdrica coronada amb un tambor que fa de llanterna. És un edifici de grans dimensions, uns 16.000 m², alterat després d'una restauració, als anys seixanta. Abans, la façana havia tingut un frontó amb pintures al fresc de Francesc d'Assís Galí, Josep Obiols, i Manuel Humbert a l'entrada i escultures d'Enric Casanovas.

L'arquitecte Ignasi de Solà-Morales destaca el tractament de la cúpula polièdrica, la simplificació dels tres pòrtics d'entrada de la façana principal, i la reducció esquemàtica dels ordres clàssics a les columnes de secció quadrada, que són recursos que aproximen aquest edifici a l'art déco i l'expressionisme.

L'any 1969 la façana va ser remodelada i s'hi van instal·lar uns relleus murals, obra de Pedro Llorente Brieva (vegeu fitxa independent).

de Solà-Morales, Ignasi: La Exposición Internacional de Barcelona, 1914-1929: Arquitectura y Ciudad. Feria de Barcelona, 1985