Jardins Joan Brossa
(Barcelona | Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - Jardins Joan Brossa. Bar Fanta (Foto: Albert Esteves, 2016)

Barcelona - Jardins Joan Brossa. Obra de l'autor

Barcelona - Jardins Joan Brossa. Obra de l'autor (Foto: Albert Esteves, 2016)

Barcelona - Jardins Joan Brossa. Entrada dels túnels del polvorí militar

Barcelona - Jardins Joan Brossa. Entrada dels túnels del polvorí militar (Foto: Albert Esteves, 2016)

Barcelona - Jardins Joan Brossa. Esfèric

Barcelona - Jardins Joan Brossa. Esfèric (Foto: Albert Esteves, 2016)

TipusParcs i jardins
Situació Crtra. de Montjuïc, Av.Miramar / Tarongers
En aquesta zona hi havia hagut les atraccions Maricel als anys 30, tot i que aquesta part de la muntanya tenia un ús militar: entre 1898 i 1965, fou l'emplaçament del destacament de la bateria Álvarez de Castro de defensa de la costa, arran de la guerra de Cuba. Finalment, el Ministeri de Guerra va cedir els terrenys i el 1966 el promotor veneçolà José A. Borges Villegas construeix el parc d'atraccions per concessió municipal, amb multitud de ginys mecànics diversos i un amfiteatre per actuacions. Se situa entre els jardins de mossèn Cinto i els de l'antic camp del Tir al Vol.

L'any 2003 es converteix en parc públic, batejat, com d'altres propers, amb nom de poeta català. Té 5,2 ha i va dirigir el projecte Patrizia Falcone, arquitecta de Parcs i Jardins. Va conservar gran part de la vegetació existent a la manera de bosc mediterrani, amb camins entremig i zones de jocs infantils. També hi són encara l'actual Esfèric BCN (que va ser, originalment, pavelló de ciències a l'Exposició de 1929. Més tard, quiosc de la cervesera Damm. Remodelat el 1966 per Lluís Riudor Carol i Antoni M. Riera Clavillé, es va integrar al parc d'atraccions i finalment, entre 2004 i 2008, transformat en centre d'esdeveniments); i restes del bar Fanta, en forma de para-sol de formigó.

L'any 2005 es va afegir una altra creació de Joan Brossa, un poema visual del 1989, damunt la paret de l'antic polvorí del segle XIX: les lletres A i Z al costat de dues figures humanes de ferro. Ja hi havia el seu poema "Música d'arpa" a l'entrada.