Jardins del Mirador de l'Alcalde (Barcelona - Parc de Montjuïc - Barcelonès)

Barcelona - Jardins del Mirador de l'Alcalde

TipusParcs i jardins
EstilNoucentisme
AutorJoaquim Casamor /Carles Buigas
Situació Ctra. de Montjuïc
InterèsEspecial interès Interessant
L'any 1960, Franco cedeix el castell a la ciutat a condició que s'hi instal·li un museu militar. Això comporta la urbanització de la zona circumdant i la creació del mirador sobre el port i tota Barcelona per part de J. Casamor. Planteja quatre nivells, des de l'entrada a l'inferior fins a un jardí dalt de tot, units per escales de pedra i camins. Dissenya la font C. Buigas, amb un estany i diverses plataformes que recullen l'aigua, tot formant cascades.

El 1966 s'inaugura (és una de les inauguracions anomenades "josefines" de Porcioles, que les feia coincidir amb el seu sant) i pren el nom de Mirador de l'Alcalde. L'any següent, J.J. Tharrats realitza el paviment, agosarat en el seu moment. És un mosaic de 3000 m2 que dibuixa unes formes abstractes i uns ritmes radiants amb l'ajut dels més diversos materials: culs d'ampolla (vidre), trossos de pedra, peces metàl·liques... on s'endevina la seva admiració per Gaudí, segons L. Cirlot.

A 2008, Forgas arquitectes emprèn un reacondicionament de les cotes altes de Montjuïc en el que es coneix com a Passeig dels Cinc Cims i a 2009, restaura l'obra de Tharrats al mirador.