Edifici del carrer Química
(Barcelona | La Marina de Port - Barcelonès)

Barcelona - Edifici del carrer Química (Foto: Albert Esteves, 2016)

Barcelona - Edifici del carrer Química (Foto: Albert Esteves)

AutorAlfredo Peñafiel / Katrin Baumgarten
Situació Química, 2-18
El projecte de Roomz arquitectos (Peñafiel, Baumgarten) va guanyar el concurs convocat per Bagursa l'any 2003. Construït entre els anys 2006 i 2009, compta amb 125 habitatges de lloguer per a joves.

Segons Peñafiel, el plantejament dona resposta a tres condicionants bàsics: les limitacions programàtiques pròpies d'un concurs, la forta pressió urbana d'aquest lloc (Gran Via, Plaça Cerdà), i la combinació de les dimensions del solar, llarg i estret amb l'impacte que l'aixecament de tants pisos ("unitats autònomes") pogués tenir a una zona ja densa.

Aquests estan arrenglerats en fileres deixant espai per a la circulació per passarel·les al llarg de les façanes i entre elles, en el pla horitzontal; i que conjuga amb els ascensors i les escales, en el vertical, per oferir punts de vista rics i diversos. A baix, el conjunt és obert, per la part central, a una zona verda i al trànsit dels vianants.

Les façanes estan cobertes per una gelosia de perfils d'alumini de secció triangular, com cortines d'estalactites, que homogeneïtza tot el complex, alhora que ofereix variacions lumíniques, tot establint una òptima relació entre interior i exterior. Una solució semblant aplica també la torre Terpel de Bogotà, de 2011, per exemple, i abans (el 2007), la seu central del cens dels EUA a Washington (US Census Bureau Headquarters).