Polvorí i cos de guàrdia
(Barcelona | La Marina de Port - Barcelonès)

Barcelona - Cos de Guàrdia

Barcelona - Cos de Guàrdia (Foto: Albert Esteves, 2016)

TipusElement singular
Situació Camí del Polvorí / Segura, 34
El polvorí i el cos de guàrdia formaven part del Castell de Montjuïc. Els dos edificis estan a una distància d'uns 300 metres, envoltats d'un pas exterior i una muralla amb espitlleres i torretes de sentinella. Van ser construïts poc després de la rendició de Barcelona a les tropes de Felip V, el 1733, segons l'escut situat damunt la porta i potser el seu autor és el mateix enginyer militar J.M. Cermeño que aixecà el castell.

El polvorí és una construcció de planta rectangular amb una superfície estimada d'uns 600 m², formada per arcs dobles i arc central, sustentat per sis columnes interiors i contraforts exteriors, parets de pedra i coberta de teula a quatre vessants. El cos de guàrdia estava format per una nau interior, de parets de pedra i coberta de teula a quatre vessants, i un porxo format per arcs.

Es va restaurar el 1849 i també, el 2005. Als 70, s'enderrocà part de la muralla per donar accés a l'escola "El Polvorí" que ocupa l'antic cos de guàrdia. La companyia "Teatro de los Sentidos" ocupa l'espai del polvorí mateix. Als anys 50, sota d'ell, es bastí un barri en una pedrera abandonada.