Central tèrmica de la Zona Franca
(Barcelona | Zona Franca - Port - Barcelonès)

Barcelona - Central tèrmica de la Zona Franca (Foto: Albert Esteves)

Barcelona - Central tèrmica de la Zona Franca (Foto: Albert Esteves, 2016)

AutorForgas Arquitectes
Situació Parc Logístic de la Zona Franca, avinguda 1
De 2009. Aquesta planta, també anomenada Central de Generació d'Energies (situada on havia estat instal.lada la central tèrmica de la SEAT) és un exemple rellevant quant a la distribució de fred i calor i a la generació d'electricitat aprofitant recursos com el fred residual de la planta de regasificació del port (la mateixa idea que un antic projecte holandés proposava per mantenir una pista d'esquí coberta que es volia construïr a la zona de La Marina) i com la biomassa resultant de la poda a l'àrea metropolitana, i completament neta. Es innovadora també per que dóna servei a dos municipis diferents, Barcelona i L'Hospitalet.

L'edifici atén aquelles necessitats industrials i técniques, però també de difusió d'aquest model a la ciutadania, mitjançant visites de grups. És un espai funcional i educacional alhora. Tres de les seves façanes estàn folrades amb una segona pell al.lusiva als tres elements del quals es nodreix: aigua, amb un jardí vertical; biomassa, amb un mur amb "gàbies" plenes de troncs, i gas, representat per peces metàl.liques mòbils que s'agiten amb el vent i brillen amb el sol. Te una torre-mirador que la fa visible arreu i que facilita la contemplació del complex.