Casa Bloc (Barcelona - Sant Andreu - Barcelonès)


Casa Bloc

Casa Bloc (Foto: Graciel·la Vidal, 2016)

Casa bloc. Detall portes habitatges

Casa bloc. Detall portes habitatges (Foto: Graciel·la Vidal, 2016)

Casa bloc. Façana Lanzarote

Casa bloc. Façana Lanzarote (Foto: Graciel·la Vidal, 2016)

Casa Bloc. Zona enjardinada

Casa Bloc. Zona enjardinada (Foto: Graciel·la Vidal, 2016)

Casa Bloc. Façana Torras i Bages

Casa Bloc. Façana Torras i Bages (Foto: Graciel·la Vidal, 2016)

Casa Bloc. Zona enjardinada

Casa Bloc. Zona enjardinada (Foto: Graciel·la Vidal, 2016)

Vista des de satèl·lit

Vista des de satèl·lit (Foto: Google Earth, 2017)



TipusEdifici residencial
Període1930-1939
EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorJosep Ll. Sert / J. Torres Clavé / J. B. Subirana
Situació Passeig Torras i Bages, 101
InterèsEspecial interès Interessant
BCINBé cultural d'interès nacional
D'entre 1932-36, la Casa Bloc és el símbol de l'arquitectura racionalista a Barcelona impulsada per la Generalitat de Catalunya a la Segona República. Sert, Torres Clavé i Subirana, membres del GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània), van dissenyar la Casa Bloc, un projecte social d'habitatge obrer funcional i innovador que representava la integració en l'entorn urbà d'aquells treballadors que vivien precàriament al barri. La Guerra Civil, però, va impedir que s'acabés del tot l'obra i, ja sota el règim franquista, els pisos van ser ocupats per militars, viudes de guerra i, posteriorment, policies nacionals.

El projecte va concretar-se en cinc blocs de marcada horitzontalitat entrelligats en forma de "S" amb 207 habitatges connectats amb quatre caixes d'escala i ascensors i amb llargs passadissos a l'aire lliure a cada replà per facilitar el contacte veïnal.

La planta de carrer és un gran porxo format pels pilars dels mateixos edificis. La intenció original era que aquest espai s'utilitzés per a serveis col·lectius, com per exemple: biblioteca, guarderia, sales de reunions, cooperativa de consum, piscina, cafeteria. La forma global de l'illa facilita la creació d'espais enjardinats i mostra una preocupació urbanística d'acord al seu temps, diferent de la de l'Eixample.

Els habitatges són dúplex de 60 m2 i tots tenen sortida a l'exterior per les dues bandes de l'edifici. A la primera planta de cada habitatge hi ha els diferents serveis necessaris i una terrassa i a la segona, dormitoris. La divisa que regia tot el disseny era: ventilació, llum, vistes.

L'any 2008 es va acabar la restauració del conjunt (que va incloure l'enderrocament de l'anomenat "bloc fantasma", el qual desvirtuava el projecte original), realitzada per Marc i Víctor Seguí i la museïtzació d'un dels pisos, per fer-lo visitable.

Mapa general
No està autoritzada la reproducció d’imatges o continguts sense el consentiment exprés de CEDIP