Casa Bloc
(Barcelona | Sant Andreu - Barcelonès)

Casa Bloc. Vista des de satèl·lit (Foto: Google Earth, 2017)

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorJosep Ll. Sert / J. Torres Clavé / J. B. Subirana
Situació Passeig Torras i Bages, 101
D'entre 1932-36, la Casa Bloc és el símbol de l'arquitectura racionalista a Barcelona impulsada per la Generalitat de Catalunya a la Segona República. Sert, Torres Clavé i Subirana, membres del GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània), van dissenyar la Casa Bloc, un projecte social d'habitatge obrer funcional i innovador que representava la integració en l'entorn urbà d'aquells treballadors que vivien precàriament al barri. La Guerra Civil, però, va impedir que s'acabés del tot l'obra i, ja sota el règim franquista, els pisos van ser ocupats per militars, viudes de guerra i, posteriorment, policies nacionals.

El projecte va concretar-se en cinc blocs de marcada horitzontalitat entrelligats en forma de "S" amb 207 habitatges connectats amb quatre caixes d'escala i ascensors i amb llargs passadissos a l'aire lliure a cada replà per facilitar el contacte veïnal. La planta del carrer és un gran porxo format pels pilars dels mateixos edificis. La intenció original era que aquest espai s'utilitzés per a serveis col·lectius, com per exemple: biblioteca, guarderia, sales de reunions, cooperativa de consum, piscina, cafeteria. La forma global de l'illa facilita la creació d'espais enjardinats i mostra una preocupació urbanística d'acord amb el seu temps, diferent de la de l'Eixample. Els habitatges són dúplex de 60 m² i tots tenen sortida a l'exterior per les dues bandes de l'edifici. A la primera planta de cada habitatge hi ha els diferents serveis necessaris i una terrassa i a la segona, dormitoris. La divisa que regia tot el disseny era: ventilació, llum, vistes.

L'any 2008 es va acabar la restauració del conjunt (que va incloure l'enderrocament de l'anomenat "bloc fantasma", el qual desvirtuava el projecte original), realitzada per Marc i Víctor Seguí i la museïtzació d'un dels pisos, per fer-lo visitable.

Els darrers temps, la Casa Bloc va acollir sol·licitants d'asil. El 2021 van acabar d'habilitar-se part dels pisos -que ja no són dúplex- per a allotjar persones en risc d'exclusió.