Convent de Sant Domènec
(Puigcerdà - Cerdanya)

Puigcerdà - Convent de Sant Domènec (Foto: Albert Esteves, 2006)

Puigcerdà - Convent de Sant Domène

Puigcerdà - Convent de Sant Domène (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Carrer del Claustre
L'antic convent de Sant Domènec va ser fundat el 1291 pel frare Bernat Guillem. Va rebre la protecció del rei Jaume II de Mallorca i això va permetre la construcció del conjunt conventual, que es va allargar fins a l'any 1310, i que constava del convent, el claustre i l'església, juntament amb altres dependències: cementiri, horts, etc. Actualment es pot contemplar una de les ales del claustre, obra del 1603, amb columnes de pedra d'una sola peça, finançat per Joan de Queralt, governador de Catalunya. Les altres ales van ser destruïdes per les forces napoleòniques.

El convent va ser desafectat el 1835 i es va fer servir de caserna i posteriorment d'escola. Calixt Freixa el va rehabilitar entre 1893/1895 com a presó i, més recentment, el 1978, Josep M. Ribot. Després d'una nova restauració integral a càrrec de Josep M. Guillumet, a mitjans dels vuitanta, és la seu de la Biblioteca Comtat de Cerdanya, l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, l’Institut d’Estudis Ceretans i les Joventuts Musicals de Cerdanya. A l'interior, es conserva l'entrada a un refugi de la guerra civil i des de l'edifici mateix, s'inicia un túnel que va cap al barri vell.