Capella de Sant Joan
(Martorell - Baix Llobregat)

Martorell - Capella de Sant Joan (Foto: Albert Esteves, 2019)

Martorell - Capella de Sant Joan (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1997)

Martorell - Capella de Sant Joan (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Carrer de Pere Puig (carrer Nou)
Formava part de l'antic hospital de malalts pobres de Martorell, fundat per Guilleuma de Castellví el 1205. Està documentada des del 1216. És d'estil tardoromànic, excepte la part del vestíbul, que és gòtica. Té una sola nau de planta rectangular, sense absis diferenciat, coberta amb volta de canó apuntada reforçada per dos arcs torals. A l'entrada hi ha una arcada gòtica que pot datar-se el 1370. Al segle XVIII s'hi feren reformes, amb la construcció d'un cor enlairat i la façana. La porta d'entrada, adovellada i emmarcada amb grossos carreus, té al damunt una fornícula amb la imatge del patró, Sant Joan Baptista, i una rosassa amb una flor de sis pètals. Modernament ha estat decorada amb esgrafiats de l'artista local Jaume Amat.