Casa Descatllar
(Puigcerdà - Cerdanya)

Puigcerdà - Casa Descatllar (Foto: Albert Esteves, 2019)

Puigcerdà - Casa Descatllar (Foto: Albert Esteves, 2006)

Puigcerdà - Casa Descatllar, foto antiga

Situació Plaça Cabrinetty, 16
Situada a l'antiga plaça Major, va ser propietat de la família Descatllar, una de les nissagues més antigues de la comarca. Popularment es coneix com el Casino de Baix que és el nom amb què es coneixia el Círculo Agrícola Mercantil, que va tenir aquest edifici com a seu des de 1894. Va ser col·lectivitzat per la CNT-FAI durant la guerra civil i posteriorment va ser seu de l'ajuntament (entre 1939 i 1955). També va acollir la ràdio falangista (Ràdio Puigcerdà).

L'edifici consta de soterrani, planta baixa i tres pisos, amb totes les obertures d'arc rebaixat, emmarcades amb pedra. Cal destacar el portal, emmarcat amb pilastres, i els esgrafiats, força malmesos, que embellien uns frisos a cada pis, a l'alçada dels forjats. L'edifici es podria datar cap al darrer terç del segle XVIII o inicis del XIX, tot i que modificat amb posterioritat, especialment pel que fa al pis superior, tal com es pot observar a la fotografia antiga que adjuntem.