Parc del Castell de l'Oreneta
(Barcelona | Sarrià-Pedralbes - Barcelonès)

Barcelona - Castell de l'Oreneta, foto antiga (Foto: Ajuntament de Barcelona)

TipusParcs i jardins
AutorEduard Mercader Sacanella (atrib.)
Situació Montevideo, 45
Aquest parc "rústic" que es troba a la vora de Collserola, es va obrir el 1978 i Patrizia Falcone, arquitecta de Parcs i Jardins, el va restaurar el 1993. És el resultat de la fusió de dues finques agrícoles, Can Bonavista i l'anomenat Castell de l'Oreneta.

La masia, una finca originalment de 20.000 m², va tenir diversos propietaris documentats des de 1820: Matas, Trinxet, Rusinyol, Cantallops, Compte...fins que va arribar a mans de la família Milà, comtes de Montseny.

El castell té, com a data de construcció, 1880. És un habitatge d'estiueig que feu aixecar Ernest Tous Repetti, dels Tous amos de La Maquinista Terrestre y Marítima. Es tractava d'un casalot emmerletat, amb torre de defensa i muralles. L'any 1905, se'n va fer una ampliació, en la qual guanya un terç del seu volum i una capella. El que ara veiem són les restes, després que s'incendiés durant la Guerra Civil quan van voler cremar el temple. Segons Antoni Mañé, fins i tot hi havia un escut a la porta, en el qual es distingia: una abella, símbol del treball; una roda dentada, en referència a La Maquinista; un gos, a la fidelitat i una oreneta, de la que el castell prenia el nom.

Pel terreny del parc, es van trobant fonts, una d'ornamental, de 1863; un safareig; restes d'un sistema de rec i una era, testimonis del passat pagès.

Durant molt temps, va pertànyer a la Creu Roja, a la qual l'Ajuntament va comprar-lo. L'any 92 va resultar afectat per obres viàries a la part baixa, on hi ha una entrada pel carrer Montevideo amb una gran porta amb dues orenetes metàl·liques encimbellades.

En aquesta zona, descobrim el bust "Al General Artigas", fundador de l'Uruguai, de Juan Luis Blanes. En el retrat, destaca l'expressió forta i poderosa, fet que aconsegueix amb el treball de les faccions, del cabell i els robatges.