Parc del Castell de l'Oreneta (Barcelona - Sarrià-Pedralbes - Barcelonès)

Barcelona - Parc del castell de l'Oreneta

TipusParcs i jardins
EstilHistoricisme
AutorEduard Mercader Secanella (atrib.)
Situació Carrer Montevideo, 45
Aquest parc "rústic" que es troba a la vora de Collserola, es va obrir el 1978 i P. Falcone, arquitecta de Parcs i Jardins, el va restaurar el 1993. És el resultat de la fusió de dues finques agrícoles, Can Bonavista i l'anomenat Castell de l'Oreneta.

La masia, una finca originalment de 20.000 m2, va tenir diversos propietaris documentats des de 1820: Matas, Trinxet, Rusinyol, Cantallops, Compte...fins que va arribar a mans de la família Milà, comtes de Montseny.

El castell té, com a data de construcció, 1880. És un habitatge d'estiueig que feu aixecar Ernest Tous Repetti, dels Tous amos de La Maquinista Terrestre y Marítima. Es tractava d'un casalot emmerletat, amb torre de defensa i muralles. L'any 1905, se'n va fer una ampliació, en la qual guanya un terç del seu volum i una capella. El que ara veiem són les restes, després que s'incendiés durant la Guerra Civil quan van voler cremar el temple. Segons A. Mañé, fins i tot hi havia un escut a la porta, en el qual es distingia: una abella, símbol del treball; una roda dentada, en referència a La Maquinista; un gos, a la fidelitat i una oreneta, de la que el castell prenia el nom.

Pel terreny del parc, es van trobant fonts, una d'ornamental, de 1863; un safareig; restes d'un sistema de rec i una era, testimonis del passat pagès.

Durant molt temps, va pertànyer a la Creu Roja, a la qual l'Ajuntament va comprar-lo. L'any 92 va resultar afectat per obres viàries a la part baixa, on hi ha una entrada pel carrer Montevideo amb una gran porta amb dues orenetes metàl·liques encimbellades.

A la part baixa del parc (al carrer Montevideo, per raons evidents), trobem el bust "Al General Artigas", fundador de l'Uruguai, de Juan Luis Blanes. En el retrat, destaca l'expressió forta i poderosa, fet que aconsegueix amb el treball de les faccions, del cabell i els ropatges.