Torre Lledó (Col·legi Dolors Monserdà)
(Barcelona | Desert de Sarrià - Barcelonès)

Barcelona - Avinguda de Vallvidrera, 9

Barcelona - Avinguda de Vallvidrera, 9 (Foto: Albert Esteves, 2017)

AutorMiquel Madorell Rius
Situació Avinguda de Vallvidrera, 9
Algun autor fa remuntar la seva existència, la masia originària, al segle XV, fins que al segle XVIII o al XIX, ja és de la família Borràs. També es coneix com a Can Borràs, Torre Boada o Torre Vidal Quadras.

A principis del segle XX, va anar passant a mans de diversos propietaris: N. Boada, A. Brosa i M. Campanyà, Aleix i Carles Vidal-Quadras...(l'ordre de possessió és confós), actualment és l'escola Dolors Monserdà. A la segona meitat del XIX, J.M. Borràs i els seus hereus, van anar urbanitzant el gran territori que pertanyia a la Torre Lledó. Després, Madorell va reformar la construcció antiga per encàrrec de N. Boada o A. Vidal-Quadras (depèn de la font), l'any 1904.

Aquí van allotjar-se importants personatges i van ocórrer fets rellevants de la història catalana i espanyola.

És un gran edifici en blanc i verd de tres plantes, ben remarcades per la cornisa, amb un esquema en forma de L. Destaca la torre amb agulla en un dels extrems, un altre emmerletada i els remats dentats o més llisos d'alguns paraments, així com el ràfec de vidre i ferro de l'entrada posterior. Tot plegat li atorga un cert aire de castell de fantasia, romàntic. Hi ha qui el defineix com d'un modernisme historicista nòrdic. Es va restaurar el 1991.

L'edifici de primària és una ampliació de l'escola de l'arquitecte A. de Moragas de 1984.