Casa Vidal
(Barcelona | Sant Andreu - Barcelonès)

Barcelona - Casa Vidal. Farmàcia Llorens

Barcelona - Casa Vidal. Farmàcia Llorens (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorFrancesc Berenguer Mestres
Situació Gran de Sant Andreu, 255
El 1906 s’inicià la construcció de la casa segons el projecte signat per Miquel Pascual Tintorer, arquitecte municipal. Però, sens dubte, el redactor del projecte fou Francesc Berenguer Mestres. Es tracta d'un dels exemples més singulars de l'arquitectura modernista a Sant Andreu. Abans hi havia hagut unes cases de planta baixa i pis, propietat de Margarida Guardiola. El seu nebot Francesc Guardiola hi fa construir Can Vidal (coneguda també com a Can Guardiola o més tard, Font-Guardiola), als baixos de la qual es va instal·lar el famós bar Versalles.

És un edifici d'habitatges de planta baixa -amb una sèrie d'obertures d'arc rebaixat- i quatre pisos, resolt en cantonada aixamfranada. Destaca la força de la seva composició vertical, des de la mènsula del balcó del primer pis fins a la pilastra acabada en pinacle. A la façana principal, esgrafiada, s'obren tres portes de balcó per estança que donen a un balcó corregut de línies ondulants amb sota-balcons decorats amb trencadís. Portes i finestres de tot l'edifici estan emmarcades per una motllura llisa i a part superior una sanefa en relleu. A les golfes s'obren tres ulls de bou que segueixen el mateix eix longitudinal que les obertures dels pisos inferiors. La façana queda coronada per una motllura amb decoracions d'inspiració naturalista i per sobre una barana de ferro forjat amb un seguit de pilars de línies ondulants.

La façana lateral té el mateix parament que la principal, però aquí hi ha una combinació de finestres i balcons que creen un ritme regular. Els balcons, malgrat ser més petits que els de la façana principal, també estan decorats amb ferro forjat i trencadís a sota, que, com els esgrafiats, és un dels trets distintius d'aquesta casa. Aquest trencadís també el trobarem a la casa Francesc Cama de Gràcia, igualment signada per Pascual Tintorer.

En aquesta façana hi ha l'antiga Farmàcia Llorens (ara, Mier de Teran), que conserva el nom al rètol i la decoració exterior de fusta, perfectament integrada en les dues obertures de la botiga.