Església de Sant Andreu de Palomar (Barcelona - Sant Andreu - Barcelonès)

Església de Sant Andreu de Palomar

Església de Sant Andreu de Palomar (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Església de Sant Andreu de Palomar (Foto: Josep Salvany. Biblioteca de Catalunya, 1911)

Església de Sant Andreu de Palomar (Foto: Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1889-1916)

EstilEclecticisme
AutorPere Falqués Urpí / Josep Domènech Estapà
Situació Plaça Orfila / Pg. Torres i Bages
InterèsEspecial interès Interessant
L'església actual s'inicià el 1850, sobre restes d'una anterior d'origen romànic. A la dècada dels anys 70, l'arquitecte P. Falqués i Urpí va bastir les naus i la cúpula. L'any 1882, aquesta s'esfondrà i a partir d'aleshores dirigirà les obres J. Domènech i Estapà, el qual va afegir un llanternó al cim de la gran cúpula i projectà la façana actual. L'imponent edifici, de pedra de Montjuïc, és de planta de creu llatina, amb tres naus.

Va patir destrucció el 1909 i el 1936, quan la rectoria va quedar devastada i l'església va servir de magatzem de productes agrícoles i també, magatzem de benzina d'aviació. L'arquitecte E. Piqué la va restaurar el 1940 i als anys 50, J. Verdaguer va pintar uns murals a l'interior.

La façana, d'aire eclèctic, destaca pel gran portal i la rosassa superior. Està flanquejada per la torre campanar d'obra vista, a la qual li manca una altra torre simètrica (present als plànols) que mai es va aixecar.

Adossada al temple, s'han descobert els vestigis de l'antiga capella del Sant Crist, coneguda després com a capella dels Segadors (1640). Aquesta i la porta (de la rectoria o de l'antiga església?)-ara al carrer del Pont- és el que queda visible de l'antiga parròquia medieval.