Les Carasses (Escola Ignasi Iglésias)
(Barcelona | Sant Andreu - Barcelonès)

Barcelona - Les Carasses (Foto: Jaime Costa -Masies Andreuenques-, any desconegut)

Barcelona - Les Carasses (Foto: Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1890-1936)

TipusEdifici escolar
Situació Torres i Bages, 108
InterèsEspecial interès Interessant
Antiga masia datada del s. XVII (1650-51) amb posteriors modificacions, especialment durant el s. XIX (1865) a càrrec de J. Oliveras, constructor, i Bieló Falqués, mestre d'obres i pare de Pere Falqués. En aquest moment s'hi van afegir dos cossos laterals amb galeries porxades sota terrat i tota la decoració en terracota de la façana principal. L'arquitecte Pere Falqués va projectar-hi una capella neogòtica, enderrocada quan s'obrí el passeig Torras i Bages, el qual va significar una reducció dràstica dels dominis d'aquesta masia. És una escola des de 1931 i el seu interior ha estat molt modificat.

El cos principal, de planta baixa i dos pisos, presenta una gran porta dovellada. La composició de les obertures és la mateixa a dalt i a baix (una- dues -una), diferenciant-se, però, pel fet que les portes balconeres del primer pis tenen el perfil de pedra i el balcó és continu. Està coronada amb un frontó amb figures de terracota que donen nom a l'edifici, les quals volen recordar les carasses originals -home que riu, dona que plora, aleshores- que hi havia pintades a la façana de la masia.

Tota la finca està protegida per un mur, en molts trams fet de trencadís.