Castell del Brull
(El Brull - Osona)

Castell del Brull

Castell del Brull. Planta. Servei Patrimoni Diputació

Castell del Brull. Planta. Servei Patrimoni Diputació (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

TipusJaciment arqueològic
El lloc del Brull (Brullo) està documentat des de 904. El castell, vinculat originàriament al de Seva, formava part dels dominis dels comtes de Barcelona i més tard dels vescomtes, els Cardona. Se sap que durant el darrer terç del segle XII hi hagué un greu conflicte, amb accions violentes, entre els Cardona i el senescal Guillem Ramon de Montcada, que reclamava la possessió del castell però que no se'n va sortir. Finalment, l'any 1265 els Cardona van vendre el castell, amb la seva baronia, al bisbe de Vic, Ramon d'Anglesola i al capítol de canonges.

D'aquell antic castell, que tenia planta pentagonal, amb torres circulars als angles i una semicircular al centre del mur de la cara nord, es conserva únicament un fragment del mur nord, amb part d'una torre. Es pot veure que, en el mateix període medieval, els murs van ser sobrealçats i reforçats amb el revestiment de les torres. Durant la intervenció arqueològica realitzada el 1998, es va documentar un paviment de lloses del segle XIII, amb un capitell romànic del segle XII.