Casa Muley Afid
(Barcelona | Tres Torres - Barcelonès)

Barcelona - Bonanova, 55 (Foto: Albert Esteves, 2017)

Barcelona - Bonanova, 55 (Foto: Anna Corcoll, 2014)

AutorJosep Puig i Cadafalch
Situació Pg. de la Bonanova, 55
InterèsEspecial interès Interessant
Torre unifamiliar d'aires orientals encarregada pel sultà marroquí Muley Afid a Puig i Cadafalch, que es va acabar l'any 1914. El sultà, que s'havia exiliat a Barcelona després de l'ocupació francesa del protectorat, i que residia a l'Hotel Oriente, només hi va viure dos anys.

L'edifici té una planta complexa, amb diversos volums d'alçada i disposició variable, que generen terrasses i tribunes, algunes de planta poligonal, amb una característica torratxa coronada amb un punxegut barret de ceràmica vidriada. L'ornamentació compta amb detalls de maó vist, singulars columnes salomòniques, plafons ceràmics i esgrafiats.

A l'interior, reformat modernament per J. Garcés, hi ha unes pintures al fresc fins ara atribuïdes a Opisso. Restaurades ara en diversos plafons, la majoria inspirats en il·lustracions de Junceda per al "Patufet"i potser altres, en Cornet, Torné-Esquius o Obiols, que es troben al segon pis, en espais eminentment infantils o de lleure. Es van realitzar cap als anys 24-25: el 1924, Josep Serra -el propietari aleshores- havia sol·licitat una llicència d'obres per fer diverses modificacions, sota la direcció de J. Domènech Mansana.

Va ser orfenat durant la Guerra civil, va viure un llarg periode d'abandonament i va ser ocupat.

Fou restaurat l'any 2002 pels arquitectes Pere Joan Ravetllat i Carme Ribas i s'hi va afegir un edifici nou per a oficines. Actualment acull el consolat de Mèxic.