Mas Casademunt
(El Brull - Osona)

Conjunt mas i església (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Façana Oest

Façana Oest (Foto: Ignasi Canals. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1919)

Conjunt mas i esglesia

Conjunt mas i esglesia (Foto: Albert Oliveras. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1925)

Situació Camí de Casademunt
Gran casal de planta quadrada, dos pisos i golfes amb la teulada a quatre vessants. Es va començar a construir el 1540, segons sembla per picapedrers francesos, i possiblement es va reformar el 1635 segons consta en una petita pedra gravada i afegida a la dovella central de la porta d'entrada, de mig punt. Compta amb dues garites cantoneres, afegides al segle XIX, probablement quan la família Pons va fer les reformes que van afectar també l'interior de la casa.

Entre els anys 1931 i 1950 va ser un sanatori de tuberculosos. Posteriorment, va ser adquirit per la Congregació Religiosa de Jesús i Maria, i utilitzat com a casa de retir espiritual o casa de colònies.