Sant Jaume de Viladrover
(El Brull - Osona)

Porta antiga a migdia (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Porta actual

Porta actual (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Sant Jaume de Viladrover (Foto: Josep Salvany. Biblioteca de Catalunya, 1915)

Sant Jaume de Viladrover (Foto: Josep Massot. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1909)

Situació Camí de Can Bonjorn
Antiga parròquia d'un terme de masies esparses documentat des de 1029 (vilar de Adroario). Originalment estava vinculada a la masia propera i funcionava coma sufragània de la del Brull. Cal remarcar que l'absis actual és una obra neoromànica construïda l'any 1916, quan també es realitzà l'ampliació de la nau. L'element més remarcable és el campanar, situat a l'extrem oest de la nau. Té una planta gairebé romboïdal i tres pisos d'alçada. Està decorat amb lesenes i arcuacions llombardes i i un fris de dents de serra. Conserva també algunes finestres originals malgrat les reformes dutes a terme en època barroca. La porta original s'obria a la cara sud. L'actual situada a ponent és obra del segle XVII. Al seu damunt hi ha una finestra en forma de creu.