Església de Sant Jaume de Rigolisa
(Puigcerdà - Cerdanya)

Puigcerdà - Sant Jaume de Rigolisa (Foto: Albert Esteves, 2022)

Puigcerdà - Sant Jaume de Rigolisa (Foto: Castellbo, 2015)

AutorSalvador Viñals Sabaté
Situació Rigolisa
El nucli de Rigolisa està documentat des del segle X entre les pertinences del monestir de Cuixà. L'antiga església, coneguda com a Sant Jaume d'Eragolissa, va ser destruïda pels francesos el 1793 i reconstruïda al mateix emplaçament per la família Guasch. Amb tot, l'any 1885 estava gairebé enrunada.

Quan la finca va ser adquirida per Fèlix Macià Gelbert es va emprendre l'edificació d'un nou temple, prop d'on es trobava l'anterior. La reconstrucció va ser promoguda pels seus fills, Fèlix i Mercè Macià Bonaplata. És un temple neogòtic amb un portal d'arquivoltes ogivals i una gran rosassa. A l'interior hi ha un cor i una cripta i, a la part del darrere, un estilitzat campanar de torre, amb coberta piramidal de pissarra.