Torre de Bernat de So
(Llívia - Cerdanya)

Llívia - Torre de Bernat de So

Llívia - Torre de Bernat de So (Foto: Albert Esteves, 2022)

Llívia - Torre de Bernat de So (Foto: Albert Esteves, 2006)

Llívia - Torre de Bernat de So (Foto: Eduard Royo -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Situació Forns / Pujada de l'Església
Torre aïllada, de planta rodona, que originalment formava part del recinte defensiu que envoltava l'església. Va pertànyer al vescomte d'Évol, qui el 1366 la va vendre a Ponç Descatllar, castlà de Llívia. Tanmateix, l'actual construcció és dels anys 1584-1585 i es va fer servir per gestionar la recollita, un dret medieval que havia tingut el castell de Llívia abans de la seva destrucció al segle XV. Durant el segle XIX es va fer servir de presó i de casa de la vila, funció que perdurarà fins als anys 50 del segle XX. A la llinda de la porta hi ha la inscripció cárcel real 1834. Actualment s'utilitza com a sala d'exposicions.

De planta circular, té una coberta de pissarra a un sol vessant. Compta amb dues portes situades a dos nivells, una a peu de carrer i l'altra, al primer pis, accessible mitjançant unes escales exteriors. Les portes i finestres són rectangulars, emmarcades amb pedra, modificades al llarg del temps. A la planta baixa hi ha també una espitllera.