Castell d'Esparreguera
(Seva - Osona)

Seva - Castell d'Esparreguera

Seva - Castell d'Esparreguera (Foto: Ferran Artigas, 2023)

Castell d'Esparreguera (Foto: Francesc Vila. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1920-30)

TipusJaciment arqueològic
Situació Camí del Mas Esparreguera
Necessita intervenció urgent
Tot i que se'n diu castell, en realitat va ser un gran casal o domus, amb elements defensius. Està documentat des de l'any 1201, quan era propietat dels Esparreguera, substituïts posteriorment pels Vilanova. Era un edifici de planta quadrada, d'uns 15 m per costat, del qual només en resta una part dels murs, després que la resta s'ensorrés durant unes pluges l'any 1984. L'aparell és fet amb carreus desbastats, ben enfilats. Des de dins es poden veure les mènsules que feien de suport de les bigues. També hi ha el portal i una finestra, i tot un seguit d'espitlleres. La construcció es pot datar cap a la segona meitat del segle XI.