Carrer Gran, 9. El Cruixent
(Calldetenes - Osona)

Detall llinda amb data (Foto: Graciel·la Vidal)

Carrer Gran, 9

Carrer Gran, 9 (Foto: Antoni Gallardo. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1922)

Situació Carrer Gran, 9
Edifici de planta quadrada, de planta baixa i dos pisos. La coberta és a dos vessants. Les obertures de la part inferior són de construcció relativament recent. L'any 1907 va acollir un forn de pa, el segon del poble, d'aquí que en el seu moment fos conegut com a Cal Pastisser Nou.

Al primer pis s'obren tres finestres rectangulars rematades a la part superior amb llindes monolítiques, a dues de les quals hi ha gravades dues dates, 1666 i 1769. Com es pot observar a la fotografia de 1922, antigament tenia les façanes profusament decorades amb esgrafiats -sempre d'èpoques posteriors a la seva construcció en aquestes cases del poble- i un rellotge de sol i el pis superior era una galeria.

Cal comentar que els habitatges urbans de Calldetenes, denoten, en general, una senzillesa major que les masies, algunes de les quals són grans edificacions amb rics detalls decoratius i certs luxes.