Sant Miquel de Balenyà. Església de St Miquel
(Seva - Osona)

Sant Miquel de Balenyà  - Detall campanar

Sant Miquel de Balenyà - Detall campanar (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

AutorJosep M. Pericas Morros
Situació Sant Miquel de Balenyà. Plaça de l'Església, 1
Entre 1918 i 1922 es va anar creant el poble de Sant Miquel de Balenyà, un nucli d'habitatges per a ferroviaris i operaris en el tren i els magatzems d'oli i gra que va créixer a recer de l'estació del ferrocarril. El progressiu increment de la població va portar el 1944 a una colla de vilatans a demanar al bisbat de Vic l'edificació d'una església.

Així doncs, es va començar l'església, projectada per l'arquitecte noucentista Josep M. Pericas, però va ser molt modificada en el transcurs de l'edificació, de tal manera que l’arquitecte no reconeixia l'obra com a seva. La construcció total va durar des de 1945 a 1953.

L'edifici és de planta rectangular, una única nau i absis semicircular amb el campanar adossat a sud-oest. Les parets són de paredat, aprofitant pedra de la zona, i cadenes cantoneres amb pedra picada que abasten tota l'alçada. L'absis està arrebossat. El campanar de torre, amb rellotge, té el pis superior obert amb arcs de mig punt geminats i barana de balustres.