Església de Nostra Senyora de la Mercè
(Calldetenes - Osona)

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè i rectoria (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Detall porta, escut i fornícula

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Detall porta, escut i fornícula (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Interior

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Interior (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Detall sants mercedaris a l'absis

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Detall sants mercedaris a l'absis (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Escut del Bisbe

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Escut del Bisbe (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Crist crucificat

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Crist crucificat (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Sagrat Cor

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Sagrat Cor (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Entrada rectoria. Llinda 1846

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Entrada rectoria. Llinda 1846 (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè (Foto: Graciel·la Vidal, 2010)

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Detall pinacle

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Detall pinacle (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Exterior absis i campanar

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Exterior absis i campanar (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Campanar i absis

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè. Campanar i absis (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Calldetenes - Església de Nostra Senyora de la Mercè (Foto: Graciel·la Vidal, 2011)

AutorAntonio Manuel de Hartalejo, bisbe
Situació Plaça Vella
Església promoguda i projectada pel bisbe de Vic i membre de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Antonio Manuel de Hartalejo. Inaugurada el 1778 com a sufragània de Sant Martí de Riudeperes, més tard va esdevenir parròquia.

És un edifici de planta rectangular, nau única i absis semicircular. La façana és feta de maçoneria i les cantoneres de pedra picada. L'entrada presenta un arc rebaixat amb unes volutes decoratives de pedra als extrems i, al mig, un escut circular. Just a sobre hi ha una fornícula amb una escultura de la Mare de Déu de la Mercè. Més amunt, una rosassa i un òcul. La coberta a dos vessants presenta un petit campanar d'espadanya al cim i uns pinacles arrodonits a les dues cantonades.

La torre campanar està adossada al sud-oest de l'església. És de plata quadrada fins a l'alçada de la teulada i, des d'aquí, octogonal.

A l'interior, la coberta està formada per un gran arc de diafragma. Al mig de l'arc presbiteral de l'església hi ha l'escut heràldic del bisbe Hartalejo Es tracta d'una peça de guix pintat i amb un alt relleu. Tot l'interior de la nau mostra decoracions vegetals d'estil barroc i neoclàssic, pintures que no són les originals, desaparegudes (aquestes havien estat fetes pel mateix bisbe).

Darrere l'altar hi ha un baldaquí de pedra que va ser col·locat després de la Guerra Civil, en substitució del retaule neoclàssic que fou destruït. Al graó central d'aquest s'hi troba la Mare de Déu de la Mercè i als dos laterals, dues figures masculines -dos captius-de genolls.

L'interior de la cúpula de l'absis es troba decorada amb figures de sants mercedaris. Té quatre capelletes als laterals. Damunt d'un altar lateral dret, decorat amb estuc, hi ha una imatge de fusta del Sagrat Cor, obra de Josep Maria Camps Arnau. Està dempeus amb la mà dreta en actitud de beneir. El rostre és expressiu. En canvi, els plecs verticals del vestit li confereixen cert hieratisme al cos.