Monument A los Caídos
(Calldetenes - Osona)

Monument 'A los Caídos', varal cara est

Monument 'A los Caídos', varal cara est (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

AutorJosep Maria Pallàs (atrib.)
Situació Carretera de Sant Julià
Monòlit d'uns quatre metres d'alçada que s'assenta sobre un sòcol de base quadrada d'una sola peça. La resta del monument és format per carreus formant una creu en relleu a cada cara, sustentada per una piràmide invertida.

Té inscripcions a la base i a tres cares del varal. La inscripció a la pedra base diu: Santa Margarita / a las víctimas de /1936 / XVI / Novre / 1941.
Les inscripcions del varal s'han de llegir començant per la cara oest i seguint cara sud i cara est. Així es veu que hi diu: A la memoria de / los mártires caidos por Dios y por España.- Ylmo Dr / Jaime Serra Ordi / Vicario General de Vich .-. M.Yltre Dr / Juan Lladó Oller /Magistral de Vich .-. Rdo Dr / José Bisbal Olmeres/ Parroco de Artés .-. Rdo Ramon Clara Canals/ Benedo de la catedral.- Del patrocinio de Sor María, (un escut), Carmelita descalza de Vich./ Badia Flaquer- (a partir d'aquí. a les cares oest i est ja no hi ha cap inscripció,. Continuen només a la cara sud del varal) Fortian Pujol Ordeix.-- José Nogué Roger --Desconocido --Desconocido.

S'envolta de quatre pedrissos enllaçats per una cadena de ferro.

Per l'estructura del monòlit, l'època i el tipus de lletra de les inscripcions, molt similar a les que hi ha al parc de les Set Fonts de St. Julià de Vilatorta, es creu que l'autor podria ser Josep Mª Pallàs, arquitecte del poble.