La Calvaria
(Calldetenes - Osona)

Llinda datada al portal dels horts (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

La Calvaria

La Calvaria (Foto: Manuel Cazador. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1915)

La Calvaria

La Calvaria (Foto: Carme Torrents. Direcció Gral. Arxiu i Patrimoni. Generalitat de Catalunya, 1985)

Situació Carretera de Sant Julià
Gran casal de planta quadrada amb coberta a quatre vessants i una lluerna al centre, edificada sobre l'antic mas de la família, del qual romanen restes a la part inferior. Aquesta està documentada al lloc des del segle XIII, així com el molí dit de La Calveria, d'almenys 1236. Posseí igualment un gran nombre de masoveries: Vila Xica, Vila Grossa, de La Calveria...

El conjunt és de planta baixa, dos pisos i golfes. La casa ha estat ampliada, sobretot entre XVIII i XIX, com ho mostren les diferents dates: des de 1596 a una dovella reaprofitada, ara a l'entrada exterior a 1774 a les galeries; 1807 a la porta de la casa; 1854 a una finestra del segon pis; 1906 a la reixa exterior... Cal destacar l'accés original, el portal tapiat que hi ha a la façana d'entrada (cara est) i les galeries, d'arcs rebaixats i pilars quadrats: els del primer pis de pedra i els del segon d'obra vista amb impostes motllurades. Els continus canvis s'harmonitzen a inicis del segle XX, unificant les obertures, obrint els balcons i cobrint-ho tot sota una mateixa teulada, i més tard, amb l'arrebossat i la capa de pintura actuals.

Adossada a la part nord, hi ha una petita capella dedicada a la Mare de Déu de la Concepció, amb porta d'arc rebaixat i un campanar d'espadanya, datat el 1857.

Un mur envolta la propietat. Al portal d'entrada que tanca el barri hi ha un escut treballat amb una representació del mont calvari i la inscripció: JHS: EN MONTI CALVARI MORT // DELS DE ASI TE RECORT/ 1596