Santa Maria de Vallclara (Vilanova de Sau - Osona)


Santa Maria de Vallclara. Façana Sud

Santa Maria de Vallclara. Façana Sud (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Santa Maria de Vallclara. Angle Sud-Oest

Santa Maria de Vallclara. Angle Sud-Oest (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Porta

Porta (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Absis

Absis (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Santa Maria de Vallclara

Santa Maria de Vallclara (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Campanar

Campanar (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Aquí es poden observar perfectament els tres cosos

Aquí es poden observar perfectament els tres cosos (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Santa Maria de Vallclara

Santa Maria de Vallclara (Foto: autor desconegut. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1900-1936)TipusEdifici religiós
PeríodeSegle XVIII
Situació Camí de Vallclara, des de la Caseta de Vallclara
Situada dins del terme de l'antic castell de Cornil. Segons la tradició, no documentada, havia estat un monestir benedictí femení. Està documentada des de l'any 1166. Entre els segles XVI i XVIII es va convertir en un santuari marià molt popular a la comarca.

L'edifici actual és fruit d'una reforma de 1729. Està adaptat al desnivell del terreny, mostrant un lleu variació d'alçada en la façana sud. Crida l'atenció que sigui llarga i estreta. Les mides són 8,50 x 16,50 metres. Està cobert a dues aigües.S'hi poden observar tres cossos diferenciats que podrien respondre a diferents etapes constructives. L'absis, senzill i sense arcuacions ni decoracions exteriors està situat a llevant. La porta d'accés actual es situa a la façana de migdia, presenta un arc de mig punt, emmarcat amb motllures i pilastres amb trencaaigües al damunt, fent un conjunt rectangular. Prové d'una reforma posterior. Per accedir-hi hi ha un tram d’escales probablement fetes durant els anys 70, en el moment de construcció de la urbanització Vallclara i l'hotel Don Joan de Serrallonga. A la façana de ponent s'hi observa l'existència de l'antiga porta. Està coronada amb un campanar d'espadanya.

Mapa general
No està autoritzada la reproducció d’imatges o continguts sense el consentiment exprés de CEDIP