Antic poble de Sant Romà i pont medieval (desaparegut) (Vilanova de Sau - Osona)

Sant Romà de Sau, poble antic i pont medieval

Sant Romà de Sau, poble antic i pont medieval (Foto: Antoni Maymó -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, c1945-1965)

Sant Romà de Sau, poble antic

Sant Romà de Sau, poble antic (Foto: Joan Cubells -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1932)

Sant Romà de Sau, poble antic (Foto: J.M. Bonet Garí -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, c1926)

Sant Romà de Sau, poble antic (Foto: Narcís Ricart -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inicis segle XX)

Sant Romà de Sau, poble antic (Foto: Antoni Maymó -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1945-65)

Sant Romà de Sau, poble antic (Foto: Ferran Damians -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1919)

Sant Romà de Sau, poble antic (Foto: Jaume Biosca -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1929)

Pont de Sant Romà de Sau

Pont de Sant Romà de Sau (Foto: Frederic Juandó -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inicis segle XX)

Pont de Sant Romà de Sau (Foto: Antoni Maymó -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1945-65)

Sant Romà de Sau, antic molí

Sant Romà de Sau, antic molí (Foto: Frederic Juandó -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, inicis segle XX)

TipusConjunt urbanístic
Situació Embassament de Sau, submergit
Sant Romà de Sau es degué formar cap al segle X. Comptava amb unes poques cases al costat de l'església romànica, algunes masies, un molí i un pont medieval. Aquest pont era el més notable dels ponts sobre el Ter, havia estat construït cap a 1390 i constava de 5 arcs, 4 pilastres i 3 arcons.

L'any 1962, aprofitant el desnivell de la vall entre els cingles i les Guilleries, es va construir el pantà de Sau, deixant submergit sota les seves aigües el poble de Sant Romà de Sau, les masies de l'entorn proper, dues colònies tèxtils i el pont medieval.