Església vella de Sant Romà de Sau
(Vilanova de Sau - Osona)

Sant Romà de Sau. Església vella (Foto: Graciel·la Vidal, 2008)

Sant Romà de Sau. Església vella (Foto: Francesc Ojeda, 2007)

Sant Romà de Sau. Església vella (Foto: Joan ggk, 2005)

Situació Embassament de Sau
Submergida sota les aigües del pantà de Sau, només és visible en anys de gran sequera. Documentada des de la primera meitat del segle XI, l'edifici antic va ser substituït per un nou temple, també romànic, consagrat l'any 1062. Consta d'una sola nau i un airós campanar de torre, de planta quadrada, de tres pisos, al segon dels quals s'hi obren finestres geminades amb el capitell llis i arquets llombard. Les finestres del tercer pis són d'arc de mig punt. Malgrat les successives reformes que va patir, especialment després del terratrèmol del segle XV, la part que encara resisteix l'erosió de les aigües és justament la romànica.