Santa Maria de Vilanova de Sau
(Vilanova de Sau - Osona)

Vilanova de Sau - Església de Santa Maria

Vilanova de Sau - Església de Santa Maria (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Vilanova de Sau - Església de Santa Maria (Foto: J. Contijoch. Direcció Gral. Arxiu i Patrimoni. Generalitat de Catalunya)

Situació Plaça major
Situada a la part de tramuntana del poble, està documentada des de la primera meitat del segle XI tot i que el seu origen és segurament anterior. Aquest primitiu temple degué ser substituït per un nou edifici romànic cap a la fi del segle XI el qual posteriorment ha anat sofrint diverses modificacions i ampliacions. La construcció original és d'una sola nau, coberta amb volta de canó, i capçada amb un absis semicircular amb decoració llombarda.

Al segle XVI es van construir dues capelles laterals (1589), una de les quals va ser substituïda l'any 1870 per un seguit de tres capelles comunicades, a mode d'una segona nau. Tota la nau i l'absis van ser sobrealçats, fet molt visible des de l'exterior de l'absis. També es va perdre el portal romànic, substituït per una portalada d'estil neoclàssic amb arc de mig-punt i frontó semicircular, damunt de la qual s'alça el campanar de torre, amb dos ulls d'arc de mig punt a davant i darrera i un per banda, sota terrat amb merlets a les cantonades i cobert amb una teulada d'agulla.