Pantà de Sau.
(Vilanova de Sau - Osona)

Mirador.

Mirador. (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

TipusElement singular
Situació Ctra N-141d
L'embassament de Sau es va començar el 1949 i es va inaugurar el 1963, quan es van enllestir les comportes, i de nou el 1965, quan va començar a generar electricitat. Fa una llargada de 17 km i una amplada de 3 km en el punt més ample. El mur de contenció de la presa té una altura de 75 m i una longitud de 260 m.

La central hidroelèctrica consta de la part exterior, amb l'edifici de la central i els transformadors i de la part subterrània construïda a 25 m sota el riu. Aprofita un salt d'aigua de gairebé 100 m, cosa que li permet obtenir una potència instal·lada de 75.000 CV i una producció de 85 milions de kilowatts/hora. Amb tot, actualment la funció més important del pantà de Sau és abastir d'aigua Barcelona, Girona i la Costa Brava, tot i que també s'ha convertit en un centre turístic i d'esports nàutics.

El mirador està l'extrem sud de la presa de Sau.